Istoric

PREZENTAREA CASEI DE CULTURA SCURT  ISTORIC:

Arheologia ne dovedeste ca Hirlaul s-a trezit intr-o zona cu inaintasi din “NEOLITICUL TIRZIU”(circa 2800-1900 i.e.n.), de pilda: la marginea estica a comunei Cotnari se afla Cetatuia Baicenilor-cunoscuta la arheologie sub titlul “Cultura Cucuteni”- si acolo pe un bot de deal, intre 1909 si 1910, s-a dat  la iveala o asezare omeneasca intarita cu santuri, si-n ea s-au gasit obiecte de ceramica, pictata in trei culori si se mai vazu ca locuitorii asezarii trecusera la epoca bronzului. Pe vechiul fond si printr-un proces autohton de dezvoltare iau nastere arii culturale mari. Coborind, in fine, in literatura populara de circulatie orala, lirica ori satirica, sa citam stihuri ca cele din cintece:

“Cite mori sint pe Hirlau/La toate macinam eu”

sau, “E mester de la Hirlau / Strica bun si face rau “pentru a cita in trecere,”Farmazonul din Hirlau”a lui Vasile Alexandri.

Revenind la denumirea asezarii, arhiereul Narcis Cretulescu scrie :” pe vremea lui Stefan cel Mare vinul se masura cu “hirgaul” si de la vorba “hirgau”zice ca se trage numele tirgului Hirlau”. Asezat pe lunca Bahluiului,destul de ingusta,tinind numai stinga acestuia si pe o lungime de circa 3 km,cu directia est-vest, nu-i este rezervat spatiul decit spre nord-est, aparandu-i indata in cale Dealul Viilor, pe care se si catara, astazi , care dintre arhitecti n-ar alege loc, pentru un nou Hirlau .

De la aplicarea Legii  administrative-teritoriale  Hirlaul a devenit resedinta de raion,pina la 1968. In rastimpul celor 18 ani – de la 1950 pina la 1968- activitatea cultural-educativa de masa , atit la centru, cit si-n cele 18 comune subordonate, i-a revenit ,,Casei de Cultura’’.Ea a fost un centru metodic de indrumare a activitatii caminelor culturale.

Casa de Cultura a pregatit formatii artistice model, (coruri, dansuri populare, teatru, brigazi artistice etc.)

Pentru  perpetuarea  obiceiurilor folclorice traditionale au fost organizate concursuri pe plan judetean si national , la care a participat si Casa de cultura Hirlau, obtinind locuri fruntase.

De asemenea, Casei de Cultura Hirlau i sa decernat diploma pentru participare cu cele mai multe formatii artistice din judet la cel de-al-IX–lea concurs.

In concluzie, necesitatile culturale au fost satisfacute  in aceeasi masura ca cele administrative.                                                                                                                                     

STAREA ACTUALA:

Casa de Cultura a orasului Hirlau isi desfasoara activitatea in subordinea Consiliului Local al orasului Hirlau. Finantarea Casei de Cultura se realizeaza din venituri proprii si suventii acordate de la bugetul de stat sau de la bugetul local, precum si alte surse potrivit  prevederilor Ordonantei de Urgenta Guvernamentala nr.118/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Casa de Cultura a orasului Hirlau este condusa  de o persoana angajata in urma si  pe baza  unui concurs de proiecte de management, prin contract de management , care reprezinta institutia in raporturile cu tertii, purtind raspunderea pentru modul in care infaptuieste actele de administrare si gestionare a bunurilor materiale, a resurselor financiare si cele de personal.

Casa de Cultura dispune de sediu propriu ,cu spatii create activitatiilor de profil, precum si de dotarile aferente (mobilier, o parte din echipament tehnic si audio-vizual s.a.) corespunzatoare practicii culturale. Are in subordine si Caminul Cultural Pircovaci.

Lasă un comentariu