Colaboratori

Maestrul coregraf  VIOREL VATAMANIUC

   Cercetator de mana intai si cel mai bun coregraf al Moldovei care a cules folclorul neamului romanesc, tacut, fara parada si fara gandul la recompense si recunoasteri oficiale, cu unica satisfactie ca s-a straduit sa-si indeplineasca datoria de mare specialist in domeniu si cea de carturar .

   Este dificil să scrii despre biografia unei persoane publice, cunoscute și în domeniul cultural, cum este domnul Viorel Vatamaniuc, maestru coregraf, pensionar în present .

      Coregraful celor opt suite de dansuri populare a Ansamblului folcloric traditional “Sarba cu Naframa” al Casei de Cultura a orasului Hirlau.

      Mai trebuie spus că pentru contribuția adusă la popularizarea dansurilor și obiceiurile populare din zona Hârlău, la pregătirea tinerilor din ansamblul “Sârba cu Năframă”, la 31 ianuarie 2007, a fost răsplătit cu titlul de “Cetățean de onoare” a orașului Hârlău.

Ioan URSACHE

,,Un cânt din suflet, pentru suflet!


„M-am nascut intr-o familie modesta, de tarani, in satul Maxut, din comuna Deleni, judetul Iasi, in anul 1953 ianuarie 29, an cu cele mai mari precipitatii si geruri din secolul trecut. Am copilarit in prima parte a ei, intr-un conac boieresc din Maxut, avand natura si  prietenii copilariei in atmosfera de basm, avand la indemana spatiu generos cu stejari seculari, livezi de caisi pruni si piersici in mijlocul carora roiau albine din stupina mosului Petz.

Primele cantece le-am ascultat si invatat de la mama mea, o bucovineanca venita din Stupca lui Porumbescu, datorita vitregiilor razboiului si foametei, cantece de lume, aduse din zona care mi-au fost baza in pasiunea de mai tarziu.

Scoala generala am urmat-o in satul natal, avand in primii patru ani ca invatator pe Rusu Vladimir, printre putinii si ultimii invatatori adevarati si cand spun asta, ma refer la aplecarea spre modelarea elevilor si insuflarea  pasiunii pentru frumos, placut si melodios.

Anii de liceu i-am urmat la Liceul Teoretic Hirlau, unde am fost printre primii elevi la invatatura si primul cantaret de muzica populara care aducea premii, fiind din clasa a 10a antrenat in ansamblul Casei de Cultura a orasului.

La Casa de Cultura a orasului am activat ca amator, in cadrul ansamblului si colaborator al orchestrei profesioniste “Doina Moldovei” din Iasi, unde am avut privilegiul sa cant alaturi de mari solisti ai Moldovei de atunci: Ioan Cretu, Maria Bararu, Maria Schipor si a instrumentistilor Dumitru Potoroaca, Jorj Ancuta, sub bagheta dirijorului Ionel Gotescu.

Dupa terminarea liceului in 1972 si un esec in examenul de a intra la Conservatorul iesean, mi-am satisfacut stagiul militar la graniceri, unde am activat in formatiile artistice alaturi de regretatul cantaret de muzica folk Valerica Penisoara, terminandu-l cu gradul de ofiter in rezerva -sublocotenent.

Pe langa profesie, am activat in timpul liber in ansambluri folclorice, brigazi artistice si alte activitati culturale, atat in institutiile in care am lucrat cat si in cadrul Casei de Cultura din Hirlau. Aici impreuna cu un grup de talentati si iubitori de muzica (Dan Chiriac,Ion Petraru, Gutu Nil, Tcaci Stefan, Vasea Boureanu si altii) am infiintat grupul vocal instrumental “Rares”, cu care am prezentat sute de spectacole, avand deseori capete de afis precum: Gica Petrescu, Eva Kiss, Carmen Radulescu, Mirabela Dauer, solisti de muzica populara precum Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Tiberiu Ceia, Sofia Vicoveanca, Elena Constantinescu, Laura Lavric si altii.

In 1975 am fost selectat pentru realizarea unei productii folclorice TVR -“Pe Bahlui in sus” unde alaturi de ansamblurile de la Parcovaci si Deleni am avut privilegiul de a deschide prezentarea zonei.

Perioada anilor 1979-1999 a fost presarata de succese mai mici sau mai mari, prin participarea la concursuri judetene si interjudetene, nationale cat si la Cantarea Romaniei, unde am obtinut diplome si medalii.

Cu ansamblul “Plaiul Cotnarene” am interprins un turneu in Franta, Elvetia si Germania timp de o luna si jumatate in anul 1979, 1982 si in 1990, unde pe langa aplauze am primit si diplome care ne-au recunoscut valoarea si originalitatea. Tot in aceasta perioada am cules material pentru inregistrari din zona Hirlaului, pe care le-am trecut prin filtrul firii si simtirii mele, inregistrand in 1985 primele 12 melodii la radio Bucuresti, cu orchestra “Rapsozii Botosanilor”.

Am perseverat si in 1990, casa Electrecord mi-a editat primul disc cu folclor din zona Hirlaului. In 1999 mi-am lansat primul cd “Rabda, rabda sufletele”editat de Roton Iasi, fiind realizat cu orchestra “Rapsozii Botosanilor”. Prezentarea a fost facut de Marioara Murarescu, realizatoare emisiunii “Tezaur Folcloric” TVR.

In 2002 am realizat al doilea cd “Eu sarac si tu saraca” tot cu orchestra “Rapsozii Botosanilor”. Am avut aparitii tv la toate posturile romanesti, in emisiuni de folclor si divertisment. Melodiile din repertoriul meu sunt transmise aproape zilnic, de peste 25 de ani de Radio Iasi, Radio Bucuresti si alte posturi locale.

Actualmente pe langa activitatea profesionala, particip in spectacole, alaturi de colegi de cantec la diferite manifestari culturale, lansari de cd-uri, sarbatoarea localitatilor, festivaluri folclorice, cat si in recital alaturi  de Ansamblul folcloric “Sarba cu naframa” al Casei de cultura Hirlau condus de tanarul director Adrian Bahnareanu, un mare iubitor de folclor .”

Costel VATAMANU

Un mare iubitor al muzicii si al traditiilor populare si nu numai, Costel VATAMANU, a inceput sa studieze muzica inca de la varsta de 10 ani. A absolvit Scoala Populara de Arta Iasi in anul 2003, sectiunea pian-orga,colaborator al Casei de Cultura din anul 1993.

„In prezent ma ocup de aranjamente, orchestratii, colaborator YAMAHA CORPORATION, creand style-uri si sampling-uri traditionale. Vis-a-vis de colaborarea cu Casa de Cultura Hirlau am realizat orchestrarea si aranjamentul muzical al tuturor suitelor de dansuri ale Ansamblului „Sarba cu naframa”, carora le doresc mult succes in continuare in activitatea desfasurata.”

Date de contact: vatamanucostel@yahoo.com, telefon : 0745.149.342

Angela PASCARU


„Sunt o iubitoare impatimita a folclorului in general si a coregrafiei in particular. Aceasta dragoste pentru arta populara mi-a indreptat pasii catre Scoala Populara de Arta Iasi – sectia coregrafie dans popular, unde am gasit in maestrul coregraf Stefan NEAGU un pedagog indrumator si un om cu sufletul dedicat coregrafiei.

Paralel cu frecventarea cursurilor Scolii Populare de Arta Iasi, sub aripa maestrului Viorel VATAMANIUC din Suceava am deslusit frumusetea miscarilor coregrafice, cele ale coregrafiei populare dar si ale coregrafiei clasice.

Activez in cadrul Casei de Cultura din orasul Hirlau incepand cu anul 2000. Aici am deslusit adevarul din spusele Marthei Graham <Dansul este limbajul ascuns al sufletului>. Anterior am activat si ca dansatoare in cadrul Echipei de dansuri populare si de societate a Liceului Teoretic „Stefan cel Mare” Hirlau, liceu pe care l-am si absolvit.

Am colaborat cu Ansamblul Fabricii de Mobila Hirlau si cu Ansamblul de dansuri din Cotnari in formule diferite pentru spectacole si evenimente.

In prezent sunt instructor coregraf in cadrul Casei de Cultura a orasului Hirlau la Ansamblul Folcloric „Sarba cu naframa”, avand privilegiul de a lucra cu tineri de diferite profesii si varste din orasul Hirlau si localitatile limitrofe.

La Casa de Cultura a orasului Hirlau, in colectivul tanar condus de domnul director Adrian BAHNAREANU am gasit si sprijin material, muzical dar si posibilitatea de a ma deplasa la diferite manifestari, concursuri, festivaluluri.”

Date de contact: 0742 073 875


RODICA FORMAGIU-BOTEZ

clip_image002

 

M-am nascut pe 26 august 1960 intr-o familie de oameni harnici , iubitori de folclor si traditii din satul Parcovaci , fiind primul copil din cei 4 ai familiei Gheorghe si Elena Formagiu , ambii orfani de tata dupa al II –lea Razboi Mondial . Dragostea de muzica am deprins-o din familie ca si dragostea pentru munca si invatatura. Inca din scoala generala am participat la serbarile scolare si participand la concursurile desfasurate la nivel judetean din acea vreme. Am urmat cursurile Liceului agro-industial Miroslava Iasi unde m-am evidentiat in cadrul ansamblului de cantece si dansuri participand la anumite emisiuni realizate de Gloria Lacatusu de la radio Iasi.
Dragostea pentru folclor m-a indemnat sa ma perfectionez prin cursurile Scolii Populare de arta Iasi pe care am absolvit-o in 1983. In acest timp am participat la festivaluri cum ar fi : -Cantec nou in Mehedinti (1982-1983)
-Toamna culturala Buzoiana (1980)
-Steaua litoralului (1982)
La aceste festivaluri am reprezentat judetul Iasi , trimisa de domnul Silviu Rusu , poet si director la Comitetul de Cultura Iasi precum si de directorii ce au urmat : Vasile Pohoata , Theodor Lupu , de unde m-am intors cu diplome si mentiuni .
Am colaborat cu Ansamblul de cantece si dansuri “Plaiuri Cotnarene” intre anii 1980-1983 unde am activat ca solist vocal si dansatoare avandu-i ca instructori pe Gheorghe Anicai si maestrul Viorel Vatamaniuc. Am mers in turnee cu acest ansamblu in tara si peste hotare si aparitii in emisiuni de tv realizator Ion Filip .
Am o colaborare cu Ansamblul Casei de Cultura Hirlau inca din 1979 in orchestra de muzica populara avand ca dirijori Ionel Gotescu si Vasile Ursache , apoi la infiintarea Ansamblului “Sarba cu Naframa” am activat ca dansatoare si solist vocal alaturi de fiicele mele Alexandra Elena , Lavinia Gabriela si Maria Teodora . In anul 2005 am primit diploma de aprecieri in cadrul ansamblului . Deasemeni sunt membru in    Ansamblul Caminului Parcovaci participant in spectacolele din tara si Republica Moldova. Am avut o colaborare si in Ansamblul “Coragheasca” efectuand un turneu in Republica Moldova.
M-am axat pe o cariera didactica , absolvind Scoala Postliceala invataori-educatoare , si apoi Universitatea de Arte “ George Enescu” Iasi , departamentul Teatru unde am obtinut licenta cu lucrarea “Teatru popular si rigorile sale” . La Clubul copiilor Harlau am activat ca profesor pe catedra – Dansuri Populare si infiintand Grupul Folcloric “Doruletul “ din 1995 pana in prezent indrumand copiii spre traditii si obiceiuri . Cu acest ansamblu de copii am participat la cateva editii ale festivalului “Zestrea asauanilor”- Bacau , obtinand premii , si la concursurile judetene de folclor , aparitii la tv , si spectacole in cadrul Zilelor orasului Hirlau , dar si la concursuri interjudetene cu solistii vocali : Grumeza Teodora (in prezent eleva a Liceului de Arta Botosani ), Buznea Yasmina , Grumeza Irina , Fotea Casian , Chiurlea George , Mihalache Sara , Salaru Ioana , Lupascu Mihaela , etc.


2 răspunsuri la Colaboratori

  1. iftodi maria zice:

    de loc sunt din Deleni l am cunoscut pe d nul Ursache sora dansului a fost colega de liceu cu mine cu d nul Neculai florea si cu d nul Vatamanu sunt putin ruda apreciez foarte mult ceea ce fac a mi pare rau ca nu s au pastrat obiceiurile a fost la deleni orchestra Coragheasca era scena plina de lautari acum nu stiu cati au mai ramas au fost familii multe de lautari talentati faMILIA Costica Zamfir familia Cogeasca familia Corban sunt numai cateva care a mi vin acum an minte pe scena din Deleni ampreuna cu orchesta a debutat si d na Maria salaru cu melodia Savetuca va iubesc pe toti mult succes sanatate ma uit la voi si a mi trece dorul de locurile copilariei

  2. danut zice:

    Oameni talentati, oameni care siau inchinat viata folclorului,cinste lor,merita toata consideratia noastra, multumim stimati artisti. cercetatori de folclor,interpreti,ne ati bucurat sufletele,ne ati luminat casele, ati facut in asa fel sa mai uitam privatiunile acestei vieti. va dorim sanatate bucurii si numai bine, iar pt cei ce nu mai sint pe aceasta lume, sa le fie tarina usoara. cu multa stima si multa afectiune un iubitor de folclor

Lasă un comentariu