24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România.

 

          Pe data de 17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.
         Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.
După 157 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

       24 ianuarie 2016 „Mica Unire” sarbatorita la Harlau
       ,,Mica Unire” a fost sarbatorita la Harlau ,vineri 22 ianuarie 2016. Colegiul National ,,Stefan cel Mare” in colaborare cu Casa de Cultura a orasului Harlau au organizat o manifestare dedicata Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859.
        Evenimentul a avut loc pe platoul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Hârlău.
Despre împrejurările interne și internaționale ce au dus la Unirea Principatelor a vorbit domnul director Neicu Aurel, doamna profesor Ștefania Burican si domnul colonel in rezerva Dumitru Miron.
         A urmat un scurt program artistic sustinut de ansamblul ,,Sarba cu naframa” al Casei de Cultura Harlau . Elevii de la Colegiul National ,,Stefan cel Mare”, au interpretat o scenetă despre unire si au cantat melodii patriotice specifice acestui eveniment.

         La sfârșitul activității, toată lumea s-a prins în hora unirii .

 

IMAG0529

IMAG0530

IMAG0533

 

unire_liceu-026

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente, Noutati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s