Festivalul folcloric international ,,Trandafir de la Moldova” – Iasi 2015

        In intervalul 8 – 10 octombrie 2015, la Iasi a avut loc cea de-a XLVII-a editie a Festivalului folcloric international „Trandafir de la Moldova”, eveniment organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, in parteneriat cu Primaria Iasi.

       La eveniment au participat:
Ansamblul „Semenicul” din Reşiţa, Caraş-Severin, Ansamblul „Cununa Apusenilor” din Gilău – Cluj, Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa – Harghita, Ansamblul „Doina Carpaţilor” – Iaşi, Fanfara de la Chetriş – Iaşi, Ansamblul „Sârba cu năframă” din Hârlău – Iaşi, Formaţia de dansuri populare din Pârcovaci – Iaşi, Orchestra „Rapsodia Vasluiului” şi formaţia de dansuri populare „Hora Vasluiului” din Vaslui, Ansamblul etnografic „Nairi” din Dzhigrashen – Armenia, Ansamblul „Melita Dance” din Tbilisi – Georgia, Ansamblul „Opincuţa” din Cricova – Republica Moldova, Orchestra de muzică populară din Făleşti şi Formaţia de dansuri „Speranţa” din Glinjeni, raionul Făleşti – Republica Moldova, Ansamblul „Andrii Kuşnirenko” şi Orchestra de muzică populară „Mugurelul” din Cernăuţi – Ucraina, Ansamblul „Barvinok” din Vinnystia – Ucraina.
        Spectacolele s-au desfăşurat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi după următorul program:

       – joi, 8 octombrie 2015, ora 18.00 – Ansamblul „Nairi” din Dzhigrashen – Armenia, Ansamblul „Melita Dance” din Tbilisi – Georgia, Ansamblul „Andrii Kuşnirenko” şi orchestra de muzică populară „Mugurelul” din Cernăuţi – Ucraina, Ansamblul „Semenicul” din Reşiţa, Caraş-Severin;

        – vineri, 9 octombrie 2015, ora 18.00 – Ansamblul „Barvinok” din Vinnystia – Ucraina, Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa – Harghita, Ansamblul „Cununa Apusenilor” din Gilău – Cluj, Ansamblul „Opincuţa” din Cricova – Republica Moldova, Orchestra din Făleşti şi Formaţia de dansuri din Glinjeni, raionul Făleşti – Republica Moldova;În recital: Călin Brăteanu cu fanfara „Dealul cu dor” din Suceava;
        – sâmbătă, 10 octombrie 2015, ora 11.00 – Spectacolul de gală la care au participat toate formaţiile invitate la festival. Alături de ansamblurile care au susţinut spectacole în primele două zile, au mai participat: Ansamblul „Doina Carpaţilor” din Iaşi, Ansamblul „Sârba cu năframă” din Hârlău şi formaţia de dansuri populare traditionale din Pârcovaci, Orchestra „Rapsodia Vasluiului” şi formaţia de dansuri populare „Hora Vasluiului” din Vaslui, precum şi Fanfara de la Chetriş – Iaşi.

AFIS-2015-Trandafir

         În ziua de 10 octombrie, la ora 10.00, a avut loc parada ansamblurilor pe traseul: Palatul Culturii – B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu”.

          Festivalul folcloric este organizat cu un scop foarte exact, cu un scop care trebuie să-l aibă toți românii, și anume cel de a promova tradițiile populare românești. La această ediție au fost invitați din străinătate, mulți români de peste hotare.
           Membrii Ansamblului folcloric “Sarba cu naframa”, acompaniati de taraful Casei de Cultura Harlau au urcat pe scena Casei de Cultura a Studentilor prezentand suite de dansuri populare specifice zonei, fiind foarte apreciati de publicul spectator demonstrand inca odata ca traditiile populare romanesti nu se vor pierde si folclorul va dainui peste timp.
           De mentionat este faptul ca judetul Iasi a fost reprezentat de Ansamblurile de la Harlau si Parcovaci si de Ansamblul ,,Doina Carpatilor”- Iasi.
           Cei care alcatuesc Ansamblul folcloric traditional impreuna cu fanfara Caminului Cultural Parcovaci, au reusit inca odata sa demonstreze ca portul popular specific zonei si traditiile de altadata nu sau pierdut.

Video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eTC1BnnVykY

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s