1 decembrie 2011 – ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

Semnificații istorice

La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul ,cu România.

Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial si a stiut să se afirme în contextul miscării de eliberare a popoarelor si al victoriei principiului naționalităților în Europa.

1 Decembrie 2011– Ziua Nationala a Romaniei (Ziua Marii Uniri) in orasul Hirlau .

Casa de Cultura Hirlau a participat la “Marea Sarbatoare Nationala” a Romaniei cu Ansamblul folcloric  “Sarba cu naframa” in centrul orasului Hirlau, la statuia marelui domnitor Stefan cel Mare, unde impreuna cu solista de muzica populara Augustina Dogot din Republica Moldova a sustinut un mic spectacol dedicat acestei sarbatori nationale.

Au fost depuse coroane de catre oficialitati, a urmat apoi discursul domnului primar Constantin Cernescu  referindu-se aici la semnificatia acestei sarbatori.

Manifestarea s-a incheiat cu o hora frumoasa a Ansamblului “Sarba cu Naframa” al Casei de Cultura Hirlau la care au fost antrenati toti cei prezenti in ciuda faptului ca vremea nu a fost asa prielnica,  cateva picaturi de ploaie au cazut peste orasul in sarbatoare grabind  autoritatile si organizatorii sa termine spectacolul mult asteptat de locuitorii acestei urbii.

 

Augustina Dogot –  Republica Moldova- colaborator al Casei de Cultura Harlau  accesati:

http://www.youtube.com/watch?v=bsv0ZXSEmT4&feature=related

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Activitati culturale, Ansamblul "Sarba cu naframa", Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s