O realizare frumoasa si o amintire placuta – ,,Festivalul International de Folclor “ din orasul Edirne –Turcia

          Ansamblul “Sarba cu naframa” al Casei de Cultura Hirlau , un ansamblu deja celebru spunem noi , cu ovechime de peste 10 ani de activitate , promoveaza folclorul local si zonal , cucerind peste 100 de diplome si distinctii la festivalurile nationale si internationale de folclor.

          In perioada  28 iunie -4 iulie 2009 –Ansamblul folcloric traditional “Sarba cu naframa” a participat la Festivalul de Folclor International  “KIRKPINAR              din orasul Edirne –  Turcia. Au participat 15 tari dintre  care amintim :Bulgaria, Ungaria, Georgia, Bosnia Hertegovina, Republica Moldova ,Grecia, Turcia si altele.  Ansamblul Folcloric “Sarba cu naframa”al Casei de Cultura  a orasului Hirlau a reprezentat Romania cu succes fiind cel mai apreciat ansamblu folcloric obtinind   si marele trofeu.                    

         Astfel au fost efectuate schimburi culturale intre tinerii din cele doua tari ,realizindu-se socializarea acestora, scopul principal fiind promovarea si consolidarea metodologiei experimentale privitoare la cunoasterea si mentinerea propriilor origini culturale.                                                                                                                                                A fost realizat un DVD cu aspecte de la festival care a fost mediatizat de catre Casa de Cultura Hirlau si de Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi ,mentionind  sprijinul moral pe care il primeste aceasta veritabila formatie artistica din partea acestei institutii de cultura ,multumind totodata si Primariei Orasului Hirlau si Consiliului Local  Hirlau care  au fost alaturi de noi in toate actiunile avute.                                                                                               

             De mentionat este faptul ca Ansamblul “Sarba cu naframa” pentru prestatia avuta la  festival ,a fost recompensat cu o excursie gratuita in Ankara pe o perioada de 5 zile ,dar din diferite motive nu a putut onora aceasta invitatie  .             

              Cu toate acestea, acest turneu ramine ca si o mare realizare a Casei de Cultura Hirlau fiind promovat folclorul si traditiile din aceasta zona , care este de o frumusete si de o gingasie aparte. Speram ca in acest an  sa avem sprijinul financiar promis de catre autoritatile locale pentru alte deplasari atat in tara cat si peste hotare.

DESPRE   TURCIA 

Turcia se afla la confluenta a doua mari civilizatii: cea orientala si cea occidentala si reprezinta un amalgam de traditii vestice si estice, o punte intre cultura europeana si cea asiatica. Minunile culturale si arheologice ale Turciei, impreuna cu coasta mediteraneana, atrag milioane de calatori din toate colturile lumii in fiecare an.

 Multe sunt minunatiile pe care Turcia le pune la dispozitie vizitatorilor sai, dintre acestea amintim: cetatea Troiei, terasele de calcar de la Pamukkale, catedrala Sfanta Sofia, podul de pe Bosfor, casa Fecioarei Maria din Efes, cele 7 biserici din Apocalipsa.

Adrianopol (Edirne)

Adrianopol (în greacă Αδριανούπολις, Adrianoupolis, în bulgară Одрин, Odrin, în turcă Edirne) este un oraş în Tracia, Turcia europeană. Are o populaţie de 128 400 locuitori şi este capitala provinciei Edirne.

Istorie

A fost întemeiat de împăratul roman Adrian. În 378, goţii au nimicit aici o armată romană, iar în 1205, armatele românobulgare au înfrânt aici pe cruciaţii Imperiul Roman de Răsărit. Cucerit de turci în 1362, a devenit capitala Imperiului Otoman (13651453).

Aici s-a încheiat Pacea de la Adrianopol, tratatul rusoturc din 1829 prin care s-a recunoscut independenţa Greciei, autonomia Serbiei şi s-a desfiinţat monopolul turcesc asupra comerţului Ţării Româneşti şi Moldovei. „Actul osăbit pentru principatele române” preciza domnia pe viaţă şi fixarea hotarului dintre Ţara Românească şi Imperiul Otoman pe talvegul Dunării, restituirea raialelor Brăila, Giurgiu şi Turnu Măgurele. Prin acest tratat se consfinţea scăderea considerabilă a puterii Porţii asupra Ţărilor Române

    Cateva fotografii reprezentative din Turcia de la Festivalul de Folclor International ,,Kirkpinar”.  


Reclame
Acest articol a fost publicat în Ansamblul "Sarba cu naframa", Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O realizare frumoasa si o amintire placuta – ,,Festivalul International de Folclor “ din orasul Edirne –Turcia

  1. Marcu zice:

    Interesant! Corect este probabil Ankara ( conform http://ro.wikipedia.org/wiki/Ankara)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s