Ziua indragostitilor

Legenda Sfântului Valentin

Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, in locul luptei, bărbaţii preferau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.

Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.

Intr-un final, Claudiu l-a găsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind „Adu-ţi aminte de Valentin al tău.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste.

România a început să sărbătorească şi Valentine’s day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii.

Tinerii din orasul Hirlau au sarbatorit aceasta zi la restaurantul „La Gigi” intr-un cadru festiv, fiind antrenati de organizatorii acestei manifestari sa participe la diferite concursuri de dans, bancuri, karaoke, cunostinte generale, etc.

Nelipsita la astfel de manifestari, Casa de Cultura Hirlau a prezentat un program special care a cuprins o suita de dansuri populare, dansuri de societate, dans aerobic, fiind foarte apreciate de cei prezenti, dandu-se astfel un exemplu pentru tanara generatie. Scopul principal a fost de a atrage tinerii in diferite activitati culturale, promovandu-se astfel folclorul traditional si dansurile de societate de calitate.

Această prezentare necesită JavaScript.


Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s